sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Entisen transnuoren haastattelu

Törmäsin nuoreen henkilöön, joka aikaisemmin oli määritellyt itsensä transsukupuoliseksi, mutta myöhemmin luopunut transidentiteetistä. Hän on tullut myöhemmin siihen johtopäätökseen, että hänen transkokemuksensa oli todennäköisesti seurausta taannoisesta trans-painoitteisesta kaveripiiristä, joka ruokki hänen dysforiaansa.

"Muuten, nyt kun ei ole kauhiaa määrää muita transihmisiä ruokkimassa dysforiaa, olen tajunnut, etten ehkä koskaan ollut trans."

Mielestäni nykyisessä transkeskustelussa tällainen näkökulma on tärkeää tuoda esille, joten päätin haastatella kyseistä henkilöä blogiini.

 

Kuka olet?

Olen 16-vuotias entinen transmies/poika, nykyään ihan vaan nainen. Vaikka miehen nimellä kuljenkin.

 

Miksi alun perin määrittelit itseksi transsukupuoliseksi, mutta myöhemmin tulit toisiin aatoksiin?  

Olen pienestä asti ollut poikien kanssa ja tullut poikien kanssa paremmin toimeen. Kerran kun olin sairaalassa, siellä oli tyttö, joka oli innoissaan, että sai seuraksi toisen tytön. Hetken ajan päästä ihmetteli, kun pidin enemmän legoista ja sotaleikeistä. Kun löysin transsukupuolisuuden, se kuulosti juuri minulta.

Kyseenalaistin transkokemuksen, kun aloin tulla enemmän toimeen kehoni kanssa ja esim. rinnat ahdistivat koko ajan vähemmän, tällä hetkellä ei ollenkaan. Lopulta tajusin myös, että hoidot tekisivät minut vaan enemmän tyytymättömäksi kehooni muiden fyysisten ongelmien takia. Yhtenä iltana kello 11 vain tajusin, että olen tyttö/nainen.

 

Miten lähipiirisi reagoi siihen, kun et enää määritellyt itseäsi transsukupuoliseksi?

 

Osalle kavereistani kerroin jo samana iltana, mutta suurimmalle osalle vasta myöhemmin, kun olin varmistunut asiasta. Kaverini ottivat asian hyvin, yhtä hörhöä lukuun ottamatta, mutta siitä lisää myöhemmin. 

En ole vieläkään varma onko tämä vain pelkkä vaihe vai onko tämä lopullista, mutta mietin sitä sitten, kun se on ajankohtaista. Äitini oli samoilla linjoilla kanssani, isäni vaikutti helpottuneelta. Vaikutti, koska en ole paljoa hänelle puhunut tästä, muuta kuin, että ei saa sanoa tytöksi. Nyt saa. Veljelleni en koskaan edes jaksanut kertoa olevani trans. Serkkuni kutsuvat minua edelleen sukupuolettomaksi, mikä on oikeastaan aika mukavaa.

Sitten tämä hörhökaveri. Hän kyseenalaisti asian saman tien, ja veti "voi olla trans ilman dysforiaa"-kortin esiin. Jota en siis itse osta ollenkaan. Hän myös kysyi, ottaisinko mahdollisuuden transitioitua vastaan ja sanoin kyllä, mutta se ei minulle itselleni tunnu olevan kovin realistinen tai tavoiteltavissa oleva asia. Kun sanoin, että omasta mielestäni näytän paremmalta, kun ajattelen itseni tyttönä (olen tiedostanut tämän jo pitkän aikaa), hän sanoi, että niin Elliot Pagestakin sanottiin, olettaen että olen tuota mieltä muiden henkilöiden takia. No, en ole.

 Minun piti myös erikseen pyytää häntä, että saisin nauttia siitä olosta, jonka olen saanut, kun tajusin etten ole trans. Tämä kaikki siitä, että ns. ulostuloviestissäni serverillä, jossa molemmat olemme, mainitsin, että haluan edelleen olla poika, mutta ei haittaa, vaikkei se koskaan olisi todellista.

Lisäksi terapeuttini oli sitä mieltä, että ehkä se pahin olo oli vaihe, ja sanoin myös itse, että se johtui hyvin trans-painoitteisesta kaveripiiristä.

 

Millainen tämä trans-painotteinen kaveriporukka oli?

 

Tämä trans-painotteinen kaveriporukka oli enimmäkseen muutamalla discord-serverillä, joiden hiljentyessä sattumalta pääsin heistä eroon. Näistä ajoista on jo jonkin verran aikaa, niin en ihan kaikkea muista. Siellä oli ainakin eräs amerikkalainen transmiespari, joista ainakin toisen vanhempi oli sanonut hänelle, ettei hän voi olla koskaan täysin mies, mikä oli loukannut. Molemmat olivat muistaakseni noin 17-vuotiaita.

Toinen näistä transmiehistä oli ihan fine sen kanssa, että minulle "haluaa olla" on luonnollisin tapa kuvata transeutta (hänen kumppaninsa ei muistaakseni ollut tuossa tilanteessa mukana), siinä missä tämä hörhö veti kauheat kilarit.

Siellä oli myös eräs lontoolainen, joka lähinnä tuli paikalle valittaakseen milloin mistäkin transeuteen liittyvästä. Hän myös kysyi, miksei voinut vaan syntyä tytöksi, miksi hänen piti syntyä transsukupuoliseksi.

Näiden asioiden jakaminen, ja kun he valittivat dysforiastaan ja hoitojen saamisesta, sai minut mukaan siihen. Nämä kolme edellä mainittua muistaakseni suhtautuivat ihan hyvin ei-transeihin (kuitenkin olimme kaikki samalla serverillä ja siellä oli eniten cis-ihmisiä), paitsi tämä jo aiemmin mainittu hörhökaveri, joka kerran sanoi, että cis-ihmiset saavat hänet haluamaan kuolemaa.

 En muista, mistä hänelle tuli tuollainen olo, mutta hän sai varoituksen tuosta kommentista. Myös ennen kuin hän aloitti hormonit, hän valitti jatkuvasti, että kaikki (lääkärit yms.) pitävät häntä "henkisesti epävakaana naisena", näin vapaasti suomennettuna. Jatkuva tuosta valittaminen ja tuon lauseen käyttäminen johti lopulta siihen, että tuo lause bännättiin modien toimesta. Tosin, sitä bänniä ei ollut kovin vaikea kiertää. Tuolloin en ymmärtänyt modien päätöstä, mutta olihan se aivan s**tanan ärsyttävää.

Kävimme myös paljon enemmän tai vähemmän rakentavia keskusteluja siitä, miten määritellään "oikea nimi" ja onko "haluan olla x" oikea tapa kuvata transsukupuolisuutta, koska tämä hörhö kilahti totaalisesti, kun mainitsin asiasta.

 

Mitä mieltä olet nykyisestä transaktivismista?

 

En pidä nykyisestä transaktivismista, koska siinä ei mielestäni ole yksinkertaisesti mitään järkeä. Biologiaa kielletään, sukupuoli on vain identiteetti ja kenenkään sukupuolta ei saisi olettaa ulkonäön perusteella. Jos olet vähänkään eri mieltä jostain, sinut leimataan transfoobikoksi, TERFiksi ja hiljennetään.

Olen aina kokenut aktivismia kritisoivat mielipiteet enemmän omikseni, myös silloin kun olin trans, vaikka hörhöpiireissä olinkin mukana. Esimerkiksi kun näin JK Rowlingin "ihmiset, joilla on kuukautiset"-sanavalintaa kritisoivan twiitin, olin toisaalta samaa mieltä hänen kanssaan ja toisaalta myös häntä kritisoivien kanssa. Olin tuolloin vielä trans, mutta koin kuitenkin, että Rowlingin kaltaiset mielipiteet vastaavat enemmän omiani.

Kuitenkin kun hörhöporukoissa olin, yritin saada itseni ajattelemaan toisella tavalla. En onnistunut. Myös tämän hörhökaverini kanssa kävimme tästä keskustelun, en muista kovin tarkasti mitä puhuimme, mutta mainitsin, että jos olen trans ja TERF samaan aikaan niin sitten olen. Olen myös aina tiedostanut olevani biologisesti nainen, vaikka biologiantunneilla ahdistikin murrosiästä ja kehon muutoksista puhuminen.

Nyt kun en ole enää trans, koen näkeväni jotkin asiat eri tavalla ja koen että minun on myös helpompi tuoda se esiin. Huomaan myös, että kaikki nämä biologiankieltäjät ovat täysiä sekopäitä, kun heidän touhujaan katsoo ilman mitään trans-filtteriä. Biologisesti sukupuolia on kaksi, sukupuoli-identiteettejä on monia.

 

Mitä ajattelet transitiosta tällä hetkellä?


En todennäköisesti hyötyisi mistään hoidoista toivotulla tavalla tällä hetkellä fyysisten ongelmien takia. Kuljen miehen nimellä, koska en vain jaksa miettiä enää uutta. Ajattelen, että olen enemmän transvestiitti tai tomboy, koska pidän "poikien jutuista" ja vaatteista.

Lisäksi: pääsin dysforiasta eroon todella oudolla tavalla. Aloin katsomaan Supernatural-sarjaa tahdilla 6 jaksoa päivässä ja kaksi kautta viikossa. Sarjassahan on siis 15 kautta. Ja 327 jaksoa.

 

11 kommenttia:

  1. Mukavan kiihkoton ja asiallinen kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Sää oot taas blokissa twitterissä. Kyllä ne ny sua vainoo. Ne yrittää saada sut pois sieltä kokonaan "ei tämä ole mikään lahkomainen laumauskonto", juu ei niin, "turvallisia tiloja tässä vähemmistöille luodaan", juu niin turvallisia, että poistetaan ne vähemmistöt sieltä tiloista kokonaan :D Voi apua. Miten voi olla noin törkeää käytöstä vielä teennäisesti "omia" kohtaan. Vähän kuin "ystävä", joka on ystävä sen hetken kun voi käyttää hyväkseen ja hyötyä. Annas olla kun toinen onkin omaa mieltään ja pitää omat rajansa ja pitäisi olla vastavuoroista...

    Mutta ehkäpä siksi, että tämä juttu on hyvä kertomus siitä kuinka paljon muut todella voi vaikuttaa etenkin nuoriin tai mielenterveys-/persoonankehityshaasteista kärsiviin. Siksi myös puolustus on niin raivokasta. Jokainen terve, kriittisyyteen kykenevä, tai tällaisia vastakkaisia tarinoita esiin tuova, paljastaa transaktivismin sekä -vistien valheen. Heille itselleen siis.

    Tämä näyttää myös hyvin mikä narsismi tässä on usein takana - siis puhun nyt transaktivismista. Kun kaikki pohjautuu valheeseen ja muiden ihmisen henkilön validoimiseen ja "todeksi tekemiseen", se ei kestä hauraudessaan mitään säröä. Ja siksi on juuri näitä "älä kuuntele transfobeja, älä etsi muuta tietoa, pelkkää affirmointia vaan".
    Ihan samoin kuin narsistin kuori särkyy heti, kun hovi ei ylläpidä hänen valheellista itsekuvaansa, särky transaktivismin narsistinen muiden validointiin ja valheisiin pohjautuva kuori, kun joku ei sitä palvo ja vahvista. Terve minäkuva ei voi olla koko ajan muiden varassa, puhumattakaan että irti todellisuudesta. On sitten transsukupuolinen tai vaan sukupuolinen.
    Heidän hirveää kärsimystään en epäile, se varmasti sattuu: joko joutuu elämään valheessa tai kohtaamaan kipeän totuuden koko ajan ja koska ikinä ei suostu totuuteen, huutaa, sattuu ja kiukkuaa vielä enemmän. Kärsimys on aitoa, syy tosin itsessä. Ja mielenterveysongelmissa, mihin ei saa koskaan apua tuolla tavoin kuin he toimivat, toimimalla. Joten kärsimys jatkuu.
    Heille varmaan todella on myös tunne "tuhoutumisesta", niin on narsistillakin. Jos totuus paljastuu, paljastuu valhe, tyhjyys ja se ettei koko kuviteltua korttitaloa ole olemassa.
    Kun tämä transaktivismi ja pahimmillaan näiden ihmisten transitio, pohjautuu totuuden kiistämiselle ja valheelle, on rehellisyys karmea muistutus siitä, että heidän "ideologinen", valheelle perustuva transitionsa ei ole totta.

    Samasta syystä olet blokissa ja bännissä. Narsistikin kieltää kaikki vahvat ja terveet heti, koska niitä ei saa alistettua eikä hyväksikäytettyä.

    Trans ry jatkaa valheitaan. Oikeusolla-aloitteessa mm. vedottiin muutaman valheen lisäksi maahanmuuttajiin, ajetaan huostaanottoa jos vanhemmat eivät vain vahvista nuoren transideaa ja affirmoi, Oik.Olla ajaa jopa että sukupuolen voisi vaihtaa jos ei itse siihen kykyne, toisen nimissä jne... Nyt #ehjänäsyntynyt yrittää sanoa, että homoseksuaalisuus ja transsukupuolisuus olisi sama asia, eli tämänkään tarinan nuoren mieli ei olisi millään voinut muuttua.
    Ja jos hänen kanssaan olisi keskusteltu muuten kuin vahvistavasti (affirmoiva hoitomalli, mitä aloitteella tosiasiassa ajetaan), se olisi ollut "eheyttämistä". Trans ry:n aloite lisäksi, että ajaa homoseksuaalien kustannuksella affirmatiivista hoitomallia, eikä eheytyshoitojen kiistämistä, myös estäisi neurokirjon ja mielenterveysnuorten sekä nuorten aikuisten avun saannin, mikäli oireilu olisikin sukupuoli-identiteetin häiriönä ilmenevä ja he sekoittaisivat sen transsukupuolisuuteen.
    Psykoterapia ei mm. sukupuoli-identiteettihäiriöissä, mielenterveysongelmissa, harhoissa ja psykooseissa mitkä kaikki voivat ilmetä kuviteltuna transsukupuolisuuden kokemuksena, ole todellakaan mitään "eheytyshoitoa" vaan estää virhediagnooseja ja etsii oikeaa apua oikeaan asiaan. On vastuutonta että kukaan allekirjoittaa tällaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Sää oot taas blokissa twitterissä. Kyllä ne ny sua vainoo. Ne yrittää saada sut pois sieltä kokonaan "ei tämä ole mikään lahkomainen laumauskonto", juu ei niin, "turvallisia tiloja tässä vähemmistöille luodaan", juu niin turvallisia, että poistetaan ne vähemmistöt sieltä tiloista kokonaan :D "

      Joo... Voi olla, että jossain vaiheessa saan kokonaan bannit Twitteristä.

      "Psykoterapia ei mm. sukupuoli-identiteettihäiriöissä, mielenterveysongelmissa, harhoissa ja psykooseissa mitkä kaikki voivat ilmetä kuviteltuna transsukupuolisuuden kokemuksena, ole todellakaan mitään "eheytyshoitoa" vaan estää virhediagnooseja ja etsii oikeaa apua oikeaan asiaan. On vastuutonta että kukaan allekirjoittaa tällaista."

      Samaa mieltä. Mielestäni on todella tärkeää selvittää dysforian mahdollisia syitä ennen transitiota, eikä tämä ole mitään eheytystä.

      Poista
  3. Tämä on mainio kirjoitus. Tämä tuo esiin henkilön tasapainoisen suhtautumisen omiin... sanon dysforiaoireisiinsa. Ei niitä paljon ole, mutta ilmeisesti riittävästi, että asiaa piti tutkia tykönään.

    En osaa todellakaan kuvitella, mitä se on, mutta juttelen yhden dysforikkoystävän kanssa usein. Selväksi tulee se, että se on oikeasti vähintäänkin paskamainen tila. Tämä tarina heijastelee samaa, vaikka henkilön tapauksessa se vaatiikin vain lopulta todella vähän toimenpiteitä.

    Hän vaikuttaisi nyt kuitenkin olevan vain epätyypillinen sukupuolensa edustaja, minkä pitäisi olla ihan ookoo. Rikkokoon rajoja sen suhteen, mitä tyttönä/naisena saa tehdä. Niin sen kuuluukin mennä.

    Ja jos homma nyt menisikin niin, että dysforia pahenee, ei hän varmaan kiiruhda transitioon, koska tilanne nytkin... jos ei aaltoile, niin ainakin hieman lainehtii. Mutta varmasti hän tietää, että se vaihtoehto on olemassa. Sen luulisi riittävän pitkälle.

    Tässä tulee myös esiin teema, joka tuntuu toistuvan kaikissa paluumuuttajatarinoissa: transyhteisö suhtautuu näihin ihmisiin hyljeksien. Se jo yksistään, herättää kysymyksiä siitä, millä asialla he pohjimmiltaan ovat.

    Jayteasee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Koen, että nykyisessä transkeskustelussa on tärkeä tuoda esille myös tällainen näkökulma.

      Poista
  4. Ja minusta tämä on myös hieno juttu, että Tulenhenki tuo niin tasapainoista keskustelua aiheeseen. Siksi tuntuu niin väärältä, että häntä syytetään "paskoista mielipiteistä" ja kenenkään vahingoittamisesta (twitterit ja ed.keskustelut), kun hän nimenomaan on rehellinen ja antaa muille sitä tilaa.
    Hän uskaltaa ottaa esiin tällaisiakin aiheita ja pohtia asioita monelta kannalta. Hän kertoo omat kantansa ja näin syntyy ehkä jopa jotain järkevää keskustelua.

    Sinun, Tulenhenki, pitäisi olla niissä lakisuunnitteluissa ja asioita pohtimassa, ja hoitopolkujen parannuksia miettimässä. Uskon, että jos tällaisia ääniä kuultaisiin, myös se joidenkin oikea transfobia hälvenisi, eli tajuttaisiin tätä kautta että niin, niin, ihan tavallinen ihminenhän siellä.
    Nyt kun vain nämä kiihkomielisimmät saa aikaa ja näkyvyyttä ja tätä itse ID:tä ja sukupuolenmoninaisuutta tungetaan ihmisten kurkusta alas, pakottaen että ihmisten nyt pitäisi vaan väen vängällä uskoa johonkin mikä ei ole totta, se ei välttämättä ole kovin hyvä ratkaisu. Tuntuu välillä, että varmaan nämä erikoiskiihkoilijat ovat omiensa kuplassa kovin urheita ja suosittuja, mutta tavallisten ihmisten silmissä ei suvaitsevaisuus ainakaan sillä menolla lisäänny.
    Tulenhenki siis tietyllä tavalla puolustaa koko transyhteisöä, vaikka ne "hullut" ei sitä tajuakaan.

    Uskon, että tällaisia järjen ääniä kaivattaisiin. Sitä paitsi, Debbie Hayton, Rose of Dawn ovat pidettyjä ja suosittuja, samoin Buck Angel, ja vaikka nyt tämä hauska persoona Markus Kuotesaho, hänhän on melkoinen persoona - ja pääsi kunnallisvaaleista valtuustoon. Että ei täällä nyt kovin paljon vihata kaikkia erilaisia tyyppejä.
    Ihmiset vaan vihaavat transaktivistien käytöstä, valheiden pakkosyöttöä, ja sitä että yritetään tuputtaa jotain "totuutena ja tieteenä" mikä on "femisnistinen" queer-teoria - eikä se edes ole feministinen, jos roikkuu kiinni sukupuolirooleissa. Tai juuri pakottaa itse ID:tä piittaamatta muista vähääkään ja koko ajan ratsastatetaan joillakuilla muilla milloin intersukupuolisilla, milloin maahanmuuttajilla ja tottakai homoseksuaalit kelpaa aina keppihevoskaveriksi jonka jälkeen ne voikin heittää bussin alle, samperin genitaalipreferoijat. On se ihme, että heille joku suuttuu, enpä keksi miksi...

    Lisäksi, se että Tulenhengen kaltainen ihminen varmasti toisi enemmän ja rehellisempää keskustelua sukupuoli-identiteetistään hämmentyneille nuorillekin. Sotkematta näiden päätä tai tuputtamatta.

    Että halusin vaan vielä sanoa, että teet tärkeää juttua ja tuot esiin tärkeitä pointteja. En kerta kaikkiaan ymmärrä, mitä voi päässä liikkua kun ne sen Juliankin kommentit sinusta oli minun mielestä niin törkeitä. Hänen pitäisi oikeasti vähän katsoa peiliin ja joskus, joskus se häpeä käytöksestään olisi ihan terve tunne. Hänen kannattaisi kokeilla.

    Kaikkea hyvää ja kiva ja kiitos, kun tuot näkemyksiäsi sekä näitä erilaisia näkemyksiä esille, arvostan!

    (Ja suositelkaa Tulenhengen blogia muillekin!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      "Nyt kun vain nämä kiihkomielisimmät saa aikaa ja näkyvyyttä ja tätä itse ID:tä ja sukupuolenmoninaisuutta tungetaan ihmisten kurkusta alas, pakottaen että ihmisten nyt pitäisi vaan väen vängällä uskoa johonkin mikä ei ole totta, se ei välttämättä ole kovin hyvä ratkaisu."

      Jep, juuri näin. Tämän hetkinen transaktivismi on paikoitellen hyvin epärealistista haihattelua, minkä takia olenkin sitä kritisoinut.

      Poista
  5. Itselläni samanlainen kokemus,vaikka olen monella tavalla erilainen kuin kirjoittaja. Eri biologinen sukupuoli, vanhempi jne. Oma pahoinvointi ajoi etsimään "ratkaisua" sukupuoli-id asioista ja lukemalla runsaasti netistä onnistuin saamaan pääni riittävän sekaisin. En tiedä mikä auttoi pois, ehkä aika ja erilaiseen materiaaliin tutustuminen. Nyt kun katson taaksepäin, kaduttaa, harmittaa. Toisaalta olen tyytyväisempi kuin koskaan itseeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Hyvä juttu, että olet tällä hetkellä tyytyväinen itseesi.

      Poista
    2. Haluaisitko tutustua? - tämän tekstin henkilö

      Poista

Haastattelu: politisoituneen queer-tutkimuksen negatiiviset vaikutukset transaktivismiin

Tervehdys blogini lukijoille. Tässä tekstissä haastattelen transnaista, joka suhtautuu myös kriittisesti nykyiseen valtavirran transaktivism...