maanantai 15. maaliskuuta 2021

Kuka transsukupuolinen määrittelee transfobian?

Olen kuullut monta kertaa sanottavan, että vain transsukupuoliset määrittelevät transfobian. Tästä johtuen monet transsukupuolisten liittolaiset saattavat sanoa: "transsukupuolinen X sanoo, että taho Y on transfobinen, niin silloin kyseinen taho on transfobinen."

Todellisuudessa asia ei ole näin yksinkertainen. Kyseinen toteamus antaa mielikuvan, että kaikki transsukupuoliset olisivat samanlaisia, mikä ei pidä paikkaansa. Tajusin jo useampi vuosi sitten, että minulla on melko eri käsitys transfobiasta verrattuna moniin muihin transsukupuolisiin. Huomasin myös, että osa transsukupuolisista on todella ylivirittyneitä näkemään transfobiaa joka paikassa. Fakta on, että tämänhetkinen transyhteisö on täynnä kaikennäköistä hiihtäjiä, joilla ei ole mitään yhteistä keskenään. Tästä seuraa luonnollisesti se, että transporukalla ei voi olla yhteistä mielipidettä transfobiasta.

Jos kerran transsukupuolinen määrittelee transfobian, kuka on sellainen transsukupuolinen, joka voi määritellä transfobian kaikkien transsukupuolisten puolesta? Ja tähän on turha vastata, että voihan transsukupuolinenkin olla transfobinen tai jauhaa jostain sisäistetystä transfobiasta. Näihin älyllisesti laiskoihin vastauksiin on tullut törmättyä jo ihan tarpeeksi. Etenkin kun nykyään trans voi tarkoittaa ihan mitä vaan, ja joidenkin mielestä voi olla trans ilman sukupuolidysforiaa jne. Lisäksi nykyään transporukkaan kuuluu myös sellaisia ihmisiä, joiden mielestä transhoitoja haluavat transsukupuoliset ovat transfobeja.

Fakta on, että nykyään transyhteisö on kunnon sekameteli-soppa. Jotkut sanovat, että transporukan pitäisi vetää yhtä köyttä, koska täten transyhteisö voi taistella yhdessä ”yhteiskunnan rakenteellista transfobiaa” vastaan. Kaunis, mutta erittäin naiivi ajatus. Jos osa porukasta hehkuttaa ”miesten” menkkoja ja ”miesten” synnytyksiä, kun taas osa (minä mukaan lukien) on sitä mieltä, että puheet ”miesten” menkoista ja ”miesten” synnytyksistä ovat vittuilua transmiehiä kohtaan.

Tietenkin kun sanon tämän, niin transfobia-kortti liehuu. Jos kerran minä olen ”transfobinen”, niin mielestäni nämä synnyttävät menkkamiehet eivät ymmärrä, mikä sukupuoli on, ja heillä on todellisuudentaju näin kauniisti sanottuna hämärtynyt. Valtaväestöä ei voi hirveästi syyttää siitä, jos he pitävät transsukupuolisia enemmän tai vähemmän harhaisina. Toisekseen tiedän sellaisia naisia, joilla ei ole kokemusta sukupuoliristiriidasta, mutta heille raskaana oleminen tai ajatus synnyttämisestä olisi pahin painajainen, jonka voi kuvitella. Tämänkin vuoksi ihmettelen, että miten joku itseään transmiehenä pitävä voi kyetä synnyttämään.

Tietenkin vastaus, jonka saisin näihin kysymyksiin, niin olisi, kuinka transfobinen olen, ja kuinka heitän muita bussin alle. Olen yrittänyt ymmärtää näiden ihmisten näkemyksiä, mutta perustelut ovat aina luokkaa "kaikki saavat olla, mitä haluavat” ja iänikuinen transfobia-kortti. Transfobia-kortista on tullut leimakirves, kun ei kyetä perustelemaan omia näkemyksiä järkevillä argumenteilla. Mielestäni tämä on todella huolestuttavaa, koska transfobia on tyhjä sana ilman merkitystä. Transfobialle käy niin kuin Pojalle, joka huusi sutta.

Olisi todella mahtavaa, jos transporukka olisi yhtenäinen, ja haluaisimme yhteiskunnalta samoja asioita. Valitettavasti näin ei ole, niin ei ole realistista vetää yhtä köyttä. Tämä on vain fakta, vaikka se jotain harmittaisikin. Joku voi pitää näkemyksiäni syrjivinä, mutta olen totaalisen kyllästynyt siihen, että yrittäisin ymmärtää idealistista hörhöilyä, joka kääntyy itseään vastaan.

On olemassa sellaisia transsukupuolisia, joiden sanat ja teot ovat pahasti ristiriidassa keskenään. Heillä on sukupuolidysforia ja he läpikäyvät transhoidot, mutta samalla nämä ihmiset ovat sitä mieltä, ettei keho liity sukupuoleen. Tämän voi muun muassa huomata siitä, kuinka he saattavat sanoa, ettei kenenkään sukupuolta voi olettaa ulkonäön perusteella.  Mielestäni tämä näkemys on todella outo. Miksi tällainen yksilö hakeutuu kehoa muokkaaviin transhoitohin, jos sukupuoli ei liity mitenkään kehoon? Millä perusteella tällainen yksilö tarvitsee transhoitoja? Vai onko näiden ihmisten todellinen motiivi kiillottaa omaa sädekehäänsä, ja korostaa, kuinka suvaitsevaisia he ovatkaan? Tajuavatko nämä ihmiset edes itse, että jos keho ei liity sukupuoleen mitenkään, niin transhoitojen tarve on hyvin kyseenalainen?

Olen huomannut, että transsukupuolisilla, jotka näkevät transfobiaa joka paikassa, on keskimääräistä heikompi kyky asettua muiden asemaan. He eivät ymmärrä, että heidän kusipäinen käytöksensä vaikuttaa myös muiden transsukupuolisten maineeseen. Valitettava tosiasia on, että monen ihmisen ”transfobisuus” johtuu siitä, koska heillä on huonoja kokemuksia transsukupuolista.

Tällainen omaan napaansa tuijottava yksilö saattaa hakeutua treffeille, eikä ole etukäteen kertonut olevansa transsukupuolinen. Kun tieto transsukupuolisuudesta tulee ilmi, eikä vastapuoli ilahdu tällaisesta tiedon pimittämisestä, niin sitten vilautetaan transfobia-korttia. Tällainen yksilö voi syyttää vain ainoastaan itseään siitä, että on joutunut kyseiseen tilanteeseen, mutta sen sijaan päättääkin sysätä vastuun toisen niskoille transfobia-kortilla. Todellisuudessa tällainen toiminta aiheuttaa transfobiaa, koska ihmiset alkavat yleisesti ajatella, että transsukupuoliset ovat narsistisia kusipäitä. Tästä kärsivät myös sellaiset transsukupuoliset, jotka eivät käyttäydy kyseisellä tavalla.

Lisäksi ymmärrän täysin, miksi esimerkiksi lesbot haluavat pelkästään biologisille naisille tarkoitettuja paikkoja, joissa voi tavata tosia naisista kiinnostuneita naisia. Vastaavan tarpeen ymmärrän myös homomiesten kohdalla, että he haluavat paikkoja, jossa on pelkästään biologisia miehiä. Valitettavasti monet transsukupuoliset eivät ymmärrä tätä vaan kitisevät jälleen transfobiasta. Olen miettinyt, että monet näistä itseään lesboiksi kutsuvista transnaisista tai itsensä homoiksi määrittelevistä transmiehistä eivät oikeasti ymmärrä homoseksuaalisuutta, vaikka mielellään haluavatkin määritellä itsensä homoseksuaaleiksi. Monet homoseksuaalit ovat usein varsinkin nuorena saaneet kuulla, kuinka heidän kiinnostuksensa omaa sukupuolta kohtaan on väärin ja sairasta. Heille on mahdollisesti sanottu, ettei heidän tunteensa ole aitoja, ja että kyllä he vielä viehättyvät vastakkaisesta sukupuolesta, kun tulee ”oikea” tyyppi vastaan. Kun esimerkiksi lesbo ei viehäty transnaisesta, ja tämä transnainen vetää transfobia-kortin esille, niin lesbo saa jälleen kerran kokea, kuinka häntä syyllistetään omasta seksuaalisesta suuntautumisesta. Ymmärrän, että pakkien saaminen voi harmittaa, mutta tasapainoinen ihminen osaa käsitellä ikävät tunteensa muutenkin kuin vetämällä esiin iänikuisen transfobia-kortin. Jos tätä tekstiä lukee joku naisista pitävä transnainen tai miehistä pitävä transmies, lopettakaa lesbojen ja homojen ahdistelu. On olemassa ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita teistä, joten etsikää heidät. Teidän iänikuinen valituksenne lesbojen ja homojen transfobisuudesta aiheuttaa vahinkoa muille transsukupuolisille.

Naisystäväni on kertonut, kuinka hän aikoinaan yllättyi, että vastasin hänen esittämiinsä transsukupuolisuuteen liittyviin kysymyksiin asiallisesti ja rauhallisesti. Naisystäväni kertoi, että hän oli varautunut siihen, että olisin haukkunut hänet idiootiksi. Kysyin, miksi hän oli varautunut tuollaiseen. Naisystäväni kertoi, että hänen havaintonsa mukaan monet transsukupuoliset eivät kovin hyvin suhtaudu siihen, jos ei tiedä transasioista tai jos ei hallitse oikeita termejä. Valitettavasti naisystäväni on oikeassa. Tähänkin auttaisi se, että transsukupuoliset ymmärtäisivät olevansa poikkeusyksilöitä, ja eivät olisi niin ylivirittyneitä näkemään transfobiaa joka paikassa.

Sinulle, joka näet ja koet jatkuvasti transfobiaa, suosittelen, että katsot peiliin. Olisiko mahdollista, että käytöksessäsi olisi jotain sellaista, jonka vuoksi ihmiset suhtautuvat vihamielisesti sinuun? Olisiko mahdollista, että sinulla on hoitamattomia mielenterveysongelmia, joiden vuoksi näet muut ihmiset automaattisesti pahansuopina? Olisiko mahdollista, että olet kohtuuton? Oletko miettinyt, että omalla käytökselläsi nimenomaan aiheutat transfobiaa?

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haastattelu: politisoituneen queer-tutkimuksen negatiiviset vaikutukset transaktivismiin

Tervehdys blogini lukijoille. Tässä tekstissä haastattelen transnaista, joka suhtautuu myös kriittisesti nykyiseen valtavirran transaktivism...