maanantai 30. marraskuuta 2020

"En enää osaa yhdistää Tulenhenkeä hänen vanhaan nimeen"

Olen törmännyt melko erilaisiin näkemyksiin siitä, muuttuvatko transsukupuolisen henkiset ominaisuudet sukupuolenkorjausprosessin myötä. Jotkut sanovat, että muutokset ovat vain ulkoisia, mutta henkiset ominaisuudet pysyvät samoina. 

Toiset ihmiset sanovat taas, että transhoidot vaikuttavat ihmisen henkisiin ominaisuuksiin johtuen muun muassa hormoneista ja siitä, että ihmisen sukupuolella on vaikutusta, kuinka häneen suhtaudutaan. Hormoneilla on hyvin kokonaisvaltainen vaikutus ihmisen kehoon ja täten myös aivoihin. Aion jatkossa kertoa lisää näistä asioista.

Itseä kohtaan on varsin vaikea olla objektiivinen, joten kysyin ystävältäni, kuinka hän kokee minun muuttuneen transhoitojen myötä. Päätin sitten haastatella ystävääni tätä blogia varten.

 


 

Haastateltava: Tulenhengen lapsuudenystävä, nainen, tiiviisti tekemisissä Tulenhengen kanssa


 

Kuinka Tulenhengen ulkoinen olemus on muuttunut vuosien saatossa?

 

 Vitsailimme Tulenhengen kanssa hänen transitionsa alkupuolella, että jonain kauniina päivänä tapaamme ja minua vastassa on möreällä äänellä varustettu karvainen karhu. Muutos ei aivan näin äkkinäistä tietenkään todellisuudessa ollut, ennemminkin asteittain tapahtuvaa. Olemme usein yrittäneet eritellä suurimpia yksittäisiä muutoksia, mutta niitä on hankala nimetä. Kasvot ovat saaneet karskiutta ja vartalo jämäkkyyttä. Suurimmat muutokset voisinkin tiivistää kokonaisvaltaiseen miehistymiseen ja naamakarvoihin, joiden tuuheutta ihastelemme Tulenhengen kanssa joskus vieläkin. En enää osaa yhdistää Tulenhenkeä hänen vanhaan nimeen, mielestäni Tulenhenki on täysin läpimenevä mies.

 

Mitkä Tulenhengen henkiset ominaisuudet ovat muuttuneet transition myötä?

 

Tulenhengestä on tullut paljon rauhallisempi ja rationaalisempi transhoitojen myötä. Hänen antamansa neuvot esimerkiksi ovat enemmän ratkaisu- kuin tunnekeskeisiä nykyään. Käännynkin yleensä hänen puoleensa, jos kaipaan konkreettista neuvoa johonkin asiaan. Iällä toki on voinut olla vaikutuksensa näihin muutoksiin, mutta uskon transitiolla olleen iso rooli tässä myös.

 

Entä mitkä henkiset ominaisuudet ovat pysyneet ennallaan?

 

Tulenhengellä on edelleen samanlainen huumorintaju kuin ennen! Hänestä on myös tullut rennompi transition myötä ja osaa nauraa enemmän myös itselleen ja elämälle yleensä nykyään. Myös eräänlainen leikkisyys on pysynyt samana.

 

Kuinka tyypillinen mies Tulenhenki mielestäsi on?

 

Nojaan vahvasti stereotypioihin tässä vastauksessa... Tulenhenki on melko tyypillinen mies mielestäni. Hänessä on tietynlaista herkkyyttä, jota miehet näin karkeasti yleistäen näyttävät harvemmin, mutta hänen ratkaisukeskeisyytensä, konkreettisuutensa ja "selviän vaikka hammasta purren" -asenteensa ovat melko tyypillisiä miehille. Shoppailuseurana hän on fyysisesti paikalla, mutta henkisesti jossain aivan muualla...... 

 

Koetko, että Tulenhenki on hyötynyt transhoidoista?

 

Muistan erään keskustelun ajalta ennen kuin Tulenhenki sai transdiagnoosin. Hän pohti mahdollisuutta, että ei saisi diagnoosia ja näin ollen transhoidot viivästyisivät. Hänen ahdistuksensa asiasta oli käsinkosketeltavaa ja keskustelu erittäin synkkäsävyinen. Onneksi diagnoosi tuli melko nopeasti ja hoidot alkoivat. Koen, että transhoidoista on ollut pelkkää hyötyä Tulenhengelle ja hänen hyvinvoinnilleen. Jokainen testosteroniannos ja toimenpide on tuonut huomattavaa helpotusta hänelle ja vienyt hänet lähemmäs sitä, kuka hän on. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haastattelu: politisoituneen queer-tutkimuksen negatiiviset vaikutukset transaktivismiin

Tervehdys blogini lukijoille. Tässä tekstissä haastattelen transnaista, joka suhtautuu myös kriittisesti nykyiseen valtavirran transaktivism...